Inschrijven
Ma - Vr 09.00 - 18.00 Za en Zo gesloten

Behandeling

Behandelingen

In onze praktijk bieden we complete tandheelkundige zorg door samenwerking van onze teamleden. De tandarts, mondhygiënist en preventie assistent en de stoelassistenten zorgen samen voor een gezonde lach.

Bij Tandartspraktijk Lemelerveld kunt u onder andere terecht voor onderstaande behandelingen. Wij werken nauw samen met orthodontisten in de regio en met kaakchirurg-implantologen in de regionale ziekenhuizen.

Vaak maken patiënten zich zorgen over een tandartsbezoek. De belangrijkste oorzaak is angst voor pijn, door eerdere nare ervaringen, verhalen van anderen of schaamte voor het gebit.

Bent u angstig? Geef het aan bij de balie of bij de tandarts. Wij nemen uw angst serieus en zijn gewend om patiënten met angst te behandelen. We proberen u gerust te stellen, vertellen u exact wat we doen en wat u kunt verwachten. In overleg met de tandarts kunt u ook verdoving krijgen bij bepaalde behandelingen.

Heeft u een ongeval aan uw tand(en) volg dan de onderstaande adviezen op.  De adviezen hebben betrekking tot letsel aan blijvende tanden.

Beoefent u een sport waarbij het risico van ongevallen en schade groot is, dan kan de tandarts dit vaak beperken door een gebitsbeschermer op maat te maken.

Uitgevallen melktanden mogen niet worden teruggeplaatst. Bij een afgebroken melktand kan de tandarts de scherpe rand gladslijpen.

Uitgevallen tand
Is uw tand door een ongeval uitgevallen? Zoek dan de tand en pak de tand vast bij de kroon: het zichtbare deel boven het tandvlees. Raak de wortel niet aan, hierdoor is de kans op succesvol terugplaatsing kleiner.
Spoel de tand af met melk. Als er geen melk in de buurt is, reinig de wortel met speeksel (schoonlikken of -zuigen). Reinig de tand nooit met water, reinigingsmiddelen of een borstel.
Plaats de tand van een blijvend gebit terug in uw mond.
Lukt het niet om in de mond terug te plaatsen, bewaar de tand los in de mond of in melk. De kans dat de tand succesvol teruggeplaatst kan worden, wordt kleiner als de tand meer dan een half uur droog bewaard wordt.
Ga direct naar de tandarts. De tandarts zal de uitgevallen tand controleren en vastzetten. Hoe eerder u bij de tandarts bent, des te groter de kans op succes.

Tand afgebroken
Bewaar het afgebroken stukje nat en ga direct maar de tandarts. De tandarts kan beoordelen of het afgebroken stukje teruggeplaatst kan worden. Als dat niet mogelijk is dan wordt uw tand hersteld met tandkleurig materiaal.

Loszittende tand
Heeft u een losse tand na ongeval, kom er dan niet aan en duw het niet terug. Ga direct naar de tandarts zodat hij de tand kan behandelen.

In alle gevallen geldt, hoe eerder u geholpen wordt, des te groter de kans op succes.

Bij het periodiek mondonderzoek (PMO) kijkt de tandarts naar uw totale mondgezondheid en onderzoeken we ook uw tandvlees.

Hoe gezond is het, sluiten de vullingen goed aan en zijn er ruimten onder de tandvleesrand, zogenaamde pockets? Op basis van de diagnose van de mondgezondheid stellen we in overleg met u af hoe vaak u de tandarts bezoekt voor controle, vaak is dit 6 maanden maar kan soms ook langer of korter zijn. Verder bespreken we of de mondhygiënist of preventieassistent kan helpen om uw mondgezondheid en/of mondhygiëne te verbeteren.

Tijdens het PMO bekijken we de conditie van uw tandvlees en leggen we de score vast aan de hand van de DPSI. Op basis van deze score kan de tandarts in overleg met u ervoor kiezen om de tandvleesproblemen die de mondgezondheid bedreigen te laten behandelen samen met de mondhygiënist of preventie assistent. Bij ernstige tandvleesproblemen hanteren we het paroprotocol van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie.

Het aantal gaatjes (cariës) die u ontwikkeld in de loop van de jaren bepaald o.a. hoe vaak u uw tandarts voor controle dient te bezoeken. De tandarts zal waar nodig ook adviezen geven die betrekking hebben tot uw mondgezondheid.

Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees.

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen tandvleesproblemen en aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaataandoeningen. Het is dus van belang dat er goed voor het tandvlees wordt gezorgd. Dit doet u door het gebit minimaal twee keer per dag zorgvuldig te reinigen. Mocht u hier vragen over hebben, kan de tandarts en de mondhygiënist u dit uitleggen.

Mocht u vragen hebben over het verwijderen van voedselresten en tandplak, staan onze tandarts en mondhygiëniste graag voor uw klaar. Ook de manier waarop u voedselresten en tandplak het beste kan verwijderen kunnen de tandarts en mondhygiënist uitleggen. Dit met hulp van een tandenborstel, ragers, tandenstokers of floss.

Ontstoken tandvlees ziet er rood, slap en gezwollen uit én het kan bloeden bij het poetsen of eten. Dit heet gingivitis. Het lastige van gingivitis is dat u het zelf niet altijd kunt constateren. Omdat veel mensen geen pijn ervaren, zijn ze zich niet of onvoldoende bewust van dit probleem. Deze ontsteking kan zich verder uitbreiden naar het kaakbot. Dat noemen we parodontitis. Als er niets aan de ontsteking gedaan wordt, gaat de parodontitis van kwaad tot erger. Uiteindelijk kan kaakbot worden afgebroken, waardoor tanden en kiezen los gaan staan en zelfs kunnen uitvallen.

Als ontstoken tandvlees onbehandeld blijft, kan de ontsteking in de tandvleesrand verergeren en zich uitbreiden naar het kaakbot. Het tandvlees laat hierdoor los van de tanden en kiezen. In de tussenliggende ruimte (de pocket) vormt zich weer nieuwe tandplak.

De ontsteking verplaatst zich dan verder de diepte in, het kaakbot wordt afgebroken en de pockets worden dieper. In deze diepe pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Door deze voortschrijdende ontsteking (parodontitis) kan zo veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug. Het is daarom belangrijk dat parodontitis wordt behandeld

Als er tandbederf in een tand of kies zit of als je kies afbreekt, dan kan je tandarts dit restaureren met een vulling.

Ook kan het voor komen dat er in een huidige vulling een breuk zit, ook deze kan dan vervangen worden door de tandarts. Een vulling zorgt er voor dat de kauw functie weer optimaal wordt en verdere (pijn)klachten voorkomt. Bij terug getrokken tandvlees kan de tandarts de tandhalzen afdekken met een vulling, dit kan ervoor zorgen dat er minder gevoeligheid optreedt bij koude of warme dranken.

Nog informatie toevoegen

Nog informatie toevoegen.

Nog informatie toevoegen.

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Het implantaat is een sterke basis voor een kroon, brug of kunstgebit.

Waarom heb je een implantaat nodig?

Als je een tand of kies mist kan je een implantaat laten plaatsen. Op het implantaat wordt dan een kroon geplaatst. Mis je meerdere tanden of kiezen dan kan er ook een brug geplaatst worden of een verankering voor je gedeeltelijke kunstgebit (frame of plaatje).
Draag je een kunstgebit en is er te weinig houvast in de kaak waardoor het kunstgebit niet (meer) goed zit, dan kunnen er 2 of 4 implantaten geplaatst worden. Daarna wordt er een volledige prothese gemaakt die vastklikt op de implantaten (klikgebit).

Behandeling

Waar bot te weinig aanwezig is, kan meestal met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst. Dit kan kunstbot zijn of eigen bot (bijvoorbeeld uit de heup). Na 6 tot 12 maanden kunnen de implantaten gezet worden.
Tijdens de behandeling wordt onder plaatselijke verdoving het implantaat in het kaakbot gezet. In de daarop volgende 2 tot 6 maanden hecht het kaakbot zich aan het implantaat. Daarna kan een kroon, brug of kunstgebit gemaakt worden.
De behandeling kan in 1 of in 2 fasen gedaan worden. Bij 1 fase wordt het implantaat geplaatst en is het afdekplaatje (healing abutment) zichtbaar boven het tandvlees. Bij 2 fasen wordt het implantaat geplaatst en wordt het tandvlees er weer over heen gelegd. Als het implantaat is ingegroeid wordt het tandvlees weer weggehaald en dan wordt pas het abutment geplaatst.

Een behandeling bij de tandarts hoeft niet pijnlijk te zijn.  De tandarts kan je plaatselijk verdoven zodat je rustig de behandeling kan ondergaan. De tandarts geeft zelf de verdoving.

Sommige behandeling kunnen bijna niet zonder verdoving worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld bij het trekken van een tand of kies of een wortelkanaalbehandeling. Bij het vullen van een gaatje is verdoving niet altijd nodig. Echter kan een verdoving er wel voor zorgen dat je wat rustiger in de stoel ligt. Dit kunt u altijd bespreken met de tandarts, hij zal samen met u tot de beste oplossing komen.

Soms kan de tandarts de conditie van het gebit niet met het blote oog zien, in zo’n geval maakt de tandarts dan gebruik van röntgenfoto’s. Op deze manier kan hij onder andere de stand van de wortels van tanden en kiezen bekijken, de gezondheid van de kaakbot bekijken en onderzoeken op mogelijke gaatjes.

Wat zijn Röntgenfoto’s

Röntgenfoto’s zijn foto’s die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt. Röntgengolven dringen in meer of mindere mate door delen van het menselijk lichaam, zoals botten en spieren. Daarom kunnen röntgenfoto’s worden gebruikt om een beeld te krijgen van de inwendige bouw van het menselijk lichaam. Een röntgenfoto geeft extra informatie over de tanden en het kaakbot die met het blote oog niet wordt verkregen. Hiermee kan de tandarts een keuze maken tussen de noodzaak tot behandelen of zo mogelijk het volgen van het ziekteproces (monitoren).

Waarom maakt de tandarts röntgenfoto’s

De tandarts onderzoekt de mond met een spiegeltje en een sonde (dit is het ‘haakje’). Hiermee kan de tandarts echter alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien. Soms is het nodig om ook ‘in’ de kiezen en het kaakbot te kijken. Bijvoorbeeld omdat de tandarts vermoedt dat er gaatjes onder een vulling of kroon zitten. Maar ook om te controleren of een implantaat goed zit of dat een wortelkanaalbehandeling goed verloopt of geslaagd is.
Ook kan de tandarts zien of alle tanden en kiezen – die bij kinderen nog moeten doorbreken – aanwezig zijn. Verder worden röntgenfoto’s gebruikt om de stand van de wortels van tanden en kiezen te bekijken, hoe de gezondheid van het kaakbot is en of er eventueel resten van tandwortels zijn achtergebleven in de kaak.

Nog informatie toevoegen.

Roken, thee, koffie of gekleurd voedsel kan een aanslag op de tanden geven. Dit zijn extrinsieke verkleuringen, oftewel verkleuringen van buitenaf. Er zijn verschillende soorten tandpasta’s verkrijgbaar die kunnen helpen bij het verwijderen van aanslag echter kunnen deze niet de kleur van uw tanden veranderen.

De kleur van uw tanden is, net zoals de kleur van uw haar en ogen, bepaald door uw DNA. Wanneer we ouder worden, verandert de dentine van kleur en worden tanden geler. Dentine is het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt en de zenuw van uw tand beschermt. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit en zijn de intrinsieke verkleuringen. De intrinsieke verkleuring kunt u met een anti aanslag/tandsteen tandpasta niet verwijderen.

De tandarts kan samen met u in overleg u te behandelen met een bleekgel. De behandeling met bleekgel is makkelijk, veilig en vrijwel pijnloos.

De meest gebruikte manier om uw tanden te bleken is met behulp van een bleeklepel en bleekgel. In eerste instantie zal de tandarts uw mond onderzoeken om te beoordelen of uw mond en tandvlees gezond zijn. Daarna zal hij een afdruk van uw gebit maken met behulp van een bitje en een pasta die hard wordt. Vanuit de afdruk worden bleeklepels gemaakt die precies om uw tanden passen.

De tandarts zal u laten zien hoe u een klein beetje bleekgel in de bleeklepels aan moet brengen en hoe u de bleeklepels inbrengt. Daarna neemt u de gel en de bleeklepels mee naar huis en kunt u de behandeling thuis voortzetten. In overleg met de mondzorgverlener wordt bepaald hoe lang en hoe vaak u de bleeklepels draagt. Gedurende 24 uur na iedere behandeling zullen uw tanden zachter aanvoelen. Dit is tijdelijk.

Nog informatie toevoegen.

Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is je verwijzen naar een kaakchirurg.

Een tand of kies wordt getrokken als het niet meer mogelijk is om deze te behouden. Dit kan door bijvoorbeeld door een ernstige tandvleesaandoening waardoor de kies niet meer vast staat in het kaakbot, een tand die te veel is aangestast door tandbederf of door een ongeval waarbij de tand zover is afgebroken dat deze niet meer te herstellen valt.

Verstandskiezen kunnen problemen geven als ze gedeeltelijk onder het tandvlees zitten, ontstoken raken of scheef groeien.
Het kan ook zijn dat het nodig is om kiezen te trekken als er sprake is van ruimtegebrek. Dit valt dan vaak samen met een beugelbehandeling.

Voor de behandeling wordt er eerst een foto gemaakt. De tandarts kan dan zien hoe de wortels lopen en of er bijvoorbeeld een risico is dat de kies afbreekt. Ook zal hij bekijken of hij de behandeling zelf kan uitvoeren of dat hij je verwijst naar een kaakchirurg. Uiteraard word je voor het trekken van de tand of kies goed verdoofd. De tandarts wrikt de kies eerst een beetje los en daarna wordt de kies er uit getrokken. Soms splitst de tandarts de kies eerst en wordt de kies er in delen uitgehaald. Het kan zijn dat de tandarts het nodig vindt om de wond te hechten.