Inschrijven
Ma - Vr 09.00 - 18.00 Za en Zo gesloten

Kinderen

Vergoeding mondzorg bij kinderen

De basisverzekering vergoedt tandheelkundige controles en zorg tot je 18e. We adviseren je om voor je 18e een tandartsverzekering af te sluiten. Je tandarts kan je hierbij adviseren welke verzekering bij je past.

Kinderen en tandartsbezoek

Om gezonde tanden en kiezen te krijgen adviseren we om in ieder geval tweemaal per dag te poetsen. Wat en hoe vaak je eet en drinkt is ook belangrijk.

En natuurlijk regelmatig naar de tandarts, zo kunnen we door een tijdige aanpak problemen in de mond verkomen.

Na het doorbreken van het eerste tandje adviseren we om met peutertandpasta tweemaal per jaar voor controle te komen vanaf 2 jaar.

Gezonde tanden en kiezen zijn belangrijk voor je hele leven. Maar je moet er wel wat voor doen. Dit geldt ook voor kinderen.
Het melkgebit is namelijk van zeer grote invloed op de algemene gezondheid. Daarnaast geldt, jong geleerd is oud gedaan. Breng kinderen het belang van een goede mondhygiëne daarom al op jonge leeftijd bij. Dat houdt in ieder geval in om tweemaal per dag de tanden en kiezen te poetsen. Wat en hoe vaak je eet en drinkt is ook belangrijk. En neem uw kinderen regelmatig mee naar de tandarts voor controle om tandproblemen te voorkomen.

Gratis mondzorg tot 18 jaar

Tandheelkundige controles en zorg wordt tot je 18e vergoedt (m.u.v. orthodontie). Kinderen tot 18 jaar kunnen dus gratis naar de tandarts! Zo is er geen drempel voor een gezonde basis  voor het melkgebit en het volwassen gebit.

We adviseren om vanaf 2 jaar kinderen kennis te laten maken met de tandarts, om alvast vertrouwd te raken met de tandarts en de praktijk. Neem ze daarom mee als u zelf langskomt voor uw controle en laat zien dat de tandarts helemaal niet eng is.

Fluoride maakt de tanden sterker, maar om gezondheidsredenen mag het alleen in lage concentraties worden gebruikt. Het is raadzaam om fluoridetandpasta niet in te slikken. Als de gebitsgezondheid bij kinderen heel slecht is, kan een aanvullende fluoridebehandeling zinvol zijn naast voedingsadviezen en mondhygiëne instructies. Op ivorenkruis.nl vindt u advies over fluoridegebruik bij kinderen. Dit advies is op basis van wetenschappelijke onderzoek opgesteld.

 • 0 – 1 jaar: Als de eerste tandjes doorkomen: minstens één keer per dag poetsen met een zachte borsteltje en fluoridetandpasta voor kleine kinderen. Masseer ook het tandvlees zacht. Gebruik 500-750 ppm fluoride (fluoride basisadvies van het Ivoren Kruis)
 • 2 – 4 jaar: Tweemaal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta. Gebruik 500-750 ppm fluoride (fluoride basisadvies van het Ivoren Kruis)
 • 5 jaar en ouder: Tweemaal per dag poetsen met speciale ‘juniortandpasta’ of fluoridetandpasta voor volwassenen (let altijd goed op de aangegeven leeftijd). Voor kinderen tot zes jaar mag er niet meer dan 1.000 ppm fluoride in de tandpasta zitten om verkleuring van de tanden te voorkomen. Vanaf zeven jaar raadt de Europese Vereniging voor Tandheelkunde een dosis van 1.500 ppm fluoride aan.

Tandpasta voor jonge kinderen bevat minder fluoride omdat zij soms tandpasta inslikken. Als u voor kinderen van zes jaar of jonger tandpasta ter grootte van een erwt gebruikt, weet u zeker dat ze zo min mogelijk tandpasta doorslikken. Houdt uw tandarts op de hoogte als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt.

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Op die plaatsen kunnen gemakkelijk gaatjes ontstaan, vooral als de kiezen net zijn doorgebroken. Het glazuur moet dan nog uitharden.

Als de tandarts de groeven en putjes in de kiezen van uw kind te diep vindt, kan hij u adviseren om deze af te sluiten (te sealen) om gaatjes te voorkomen.

Door zuren uit dranken en voedsel is de laatste jaren slijtage van het glazuur toegenomen. Bij tanderosie kan het glazuur dunner worden en zelfs geheel verdwijnen. Weggesleten glazuur komt niet terug.

Hoe zuurder de drank, hoe erosiever voor het gebit. Ook de manier van poetsen, wijze van drinken (met een rietje?), en het tempo van slikken bepalen de mate van erosie. Zure dranken zijn o.a.: yoghurtdrank, cola, sinaasappelsap, sportdrank, limonadesiroop, appelsap.

Water, melk, thee (zonder suiker) zijn dranken die niet zuur zijn.

Zuur fruit, citrusvruchten en bessen, aangezuurde levensmiddelen (azijnzuur, citroenzuur) en Vitamine C tabletten kunnen ook het tandglazuur aantasten.

Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag. Dit bepaalt ook de mate van erosie aan je gebit. Wacht na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen minstens een uur met tandenpoetsen. Houdt zure dranken en levensmiddelen niet te lang in de mond. Drink bij voorkeur  met een rietje. Je kunt het zuur neutraliseer door te spoelen met water of melk, of door op suikervrije kauwgom te kauwen.

Nog tekst toevoegen

Heeft uw kind een beschadiging en of uitgevallen tand/kies  aan zijn of haar tanden, lees dan onderstaande adviezen.

 • Uitgevallen melktanden mogen niet worden teruggeplaatst.
 • Bij een afgebroken melktand kan de tandarts de scherpe rand gladslijpen.
 •  Is een tand ( geen melktand)  door een ongeval uitgevallen? Zoek dan de tand en pak de tand vast bij de kroon: het zichtbare deel boven het tandvlees. Raak de wortel niet aan, hierdoor is de kans op succesvol terugplaatsing kleiner.
  Spoel de tand af met melk. Als er geen melk in de buurt is, reinig de wortel met speeksel (schoonlikken of -zuigen). Reinig de tand nooit met water, reinigingsmiddelen of een borstel.
  Plaats de tand van een blijvend gebit terug in uw mond.
  Lukt het niet om in de mond terug te plaatsen, bewaar de tand los in de mond of in melk. De kans dat de tand succesvol teruggeplaatst kan worden, wordt kleiner als de tand meer dan een half uur droog bewaard wordt.
  Ga direct naar de tandarts. De tandarts zal de uitgevallen tand controleren en vastzetten. Hoe eerder u bij de tandarts bent, des te groter de kans op succes.
 • Tand afgebroken
  Bewaar het afgebroken stukje nat en ga direct maar de tandarts. De tandarts kan beoordelen of het afgebroken stukje teruggeplaatst kan worden. Als dat niet mogelijk is dan wordt uw tand hersteld met tandkleurig materiaal.